II Konferencja LLA

red. Dorota Stadnicka

II Konferencja Lean Learning Academy  

„Kaizen - ciągłe doskonalenie”

 

28 września 2012 r.

 

W piątek 28 września 2012 r. odbyła się w Rzeszowie II Konferencja Lean Learning Academy.

Cele II Konferecji Lean Learning Academy:

  • Prezentacja działalności Grupy Roboczej Lean Learning Academy Polska
  • Kształtowanie sposobu myślenia według filozofii Lean
  • Wymiana doświadczeń
  • Prezentacja realizacji ciągłego doskonalenia w przedsiębiorstwach województwa podkarpackiego

 

W Konferencji uczestniczyli głównie przedstawiciele firm produkcyjnych, m. in. z branży lotniczej, motoryzacyjnej, meblowej, spożywczej, które wdrażają lub planują wdrażać koncepcję Lean Manufacturing.

 z11.jpg        więcej zdjęć

 Dziekan Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa Jarosław Sęp wita gości Konferencji.
Fot. Marian Misiakiewicz

 

Na Konferencji zostały wręczone dyplomy oraz statuetki dla firm - gospodarzy spotkań Grupy Roboczej Lean Learning Academy w dowód uznania za rozpowszechnianie wiedzy z zakresu Lean Manufacturing.

 dsc02019a.jpg

Dyplomy oraz statuetki odebrali:

Pan Grzegorz Trychta (z prawej) w imieniu firmy Norbert Polska Sp. z o.o.,

Pani Dominika Kopta, w imieniu firmy Kidde Polska Sp. z o.o.

oraz Pan Dariusz Frydrych w imieniu firmy Nowy Styl Sp. z o.o.

 

 

MIEJSCE KONFERENCJI

Konferencja odbyła się w Hotelu Prezydenckim w Rzeszowie, ul. Podwisłocze 48.

 

PROGRAM KONFERENCJI

8.00 – 8.30 – Rejestracja uczestników

8.30 – 8.35 – Rozpoczęcie konferencji przez Władysława Zieleckiego.

8.35 – 8.45 – Przywitanie Gości przez Dziekana Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa Jarosława Sępa

8.45 – 9.00 – Prezentacja działalności Grupy Roboczej Lean Learning Academy Polska oraz wręczenie dyplomów Gospodarzom spotkań Grupy Roboczej - Dorota Stadnicka, Kierownik Lean Learning Academy Polska

9.00 – 9.30 – Prezentacja działalności Lean Learning Academy w Gent - Ignace Martens, Koordynator Lean Learning Academy Gent, Belgia

9.30 – 10.00 – Kształtowanie sposobu myślenia według filozofii Lean - Kozo Sakano Dyrektor Process Improvement Japan, Nagoya, Japonia

10.00 – 10.30 przerwa

10.30 – 10.45 –  Standaryzacja operacji cyklicznych na przykładzie krzesła ISO – Dariusz Frydrych, Nowy Styl Sp. z o.o.

10.45 – 11.00 –   Od Pull do przepływu w takcie – Daniel Kurneta, Goodrich Krosno Sp. z o.o.

11.00 – 11.15 –  Wdrażanie rozwiązań Poka Yoke w Norbert Polska Sp. z o.o. – Grzegorz Trychta – Norbert Polska Sp. z o.o.

11.15 – 11.45  przerwa

11.45 – 12.00 – Optymalizacja linii obróbki wsporników tytanowych na wydziale komponentów silnikowych – Wiesław Strzępek , Hispano Suiza Polska Sp. z o.o.

12.00 – 12.15 – Usprawnienie procesu montażowego turbosprężarek – Krzysztof Chmura, BorgWarner Turbo Systems Poland Sp. z o.o.

12.15 – 12.30 – Praktyczne podejście przy wdrażaniu 5S w Stomil Sanok S.A. – Paweł Januszewski, Stomil Sanok S.A.

12.30 – 12.45 – Podsumowanie wystąpień i zakończenie konferencji.

12.45 – 14.00 – Obiad

 

WARSZTATY

14.30-16.00

Warsztat 1     Raport A3 - rozwiązywanie problemów. dr inż. Dorota Stadnicka

Warsztat 2    Doskonalenie organizacji pracy poprzez 5S. dr hab. inż. Władysław Zielecki, prof. PRz, dr inż. Katarzyna Antosz

 

MATERIAŁY

Prezentacje z konferencji można pobrać  tutaj

 

OPŁATA KONFERENCYJNA

Koszt udziału w konferencji 450 zł od osoby.

Płatne do dnia 14 września 2012 r. na konto Politechniki Rzeszowskiej:

Bank PEKAO S.A., II Oddział w Rzeszowie

nr 29 1240 2614 1111 0000 3958 6445

z dopiskiem „konferencja LLA”

 

Udział w warsztatach bezpłatny dla uczestników konferencji.

 

KOMITET ORGANIZACYJNY

dr hab. inż. Władysław Zielecki, Prof. PRz - przewodniczący Komitetu Organizacyjnego
dr inż. Katarzyna Antosz, dr inż. Dorota Stadnicka, tel. 17 865 145217 865 1452, e-mail: lla@prz.edu.pl

____________________________________________________________________________________________________________________

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję